Systemy zapewniania bezpieczeństwa żywności

W Unii Europejskiej (w tym w Polsce) producenci żywności mają obowiązek wprowadzania Dobrych Praktyk Higienicznych, Dobrych Praktyk Produkcyjnych oraz systemu HACCP. Tak naprawdę te trzy systemy są ze sobą ściśle połączone i wprowadza się je jednocześnie. Dobre Praktyki Higieniczne to zbiór zasad postępowania w zakładzie spożywczym lub gastronomicznym mających na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności. Dobre Praktyki Produkcyjne, to podobny zbiór zasad skupiający się na procesach produkcyjnych. Natomiast system HACCP to połączenie Dobrych Praktyk poszerzone o analizę zagrożeń i monitorowanie krytycznych punktów kontroli.

Zagrożenia mikrobiologiczne w produkcji i obrocie żywnością w żywieniu zbiorowym (Poprzednia sesja)
(Następna sesja) Dobre Praktyki Higieniczne
Wróć do KURS INTENDENTA

Brak komentarzy

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Program kursu

Teacher
mgr Katarzyna Kaszyca
Wykształcenie : mgr dietetyk kliniczny
  • Strona WWW : www.instytutdietetyki.pl
  • Doświadczenie :
  • Specjalizacja : dietetyk kliniczny, psychodietetyk, specjalista zdrowia publicznego
Czytaj dalej