Sesje

  1. wstęp

  2. SESJA 1

    1. Podstawy żywienia człowieka

      1. Białka

      2. Tłuszcze

      3. Węglowodany

      4. Woda

      5. Witaminy

      6. Minerały i ich znaczenie

    2. Przemiana materii i wydatek energetyczny

    3. Klasyfikacja i charakterystyka diet

      1. Dieta podstawowa

      2. Dieta bogatoresztkowa

      3. Dieta łatwostrawna

      4. Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu

      5. Dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego

      6. Dieta ubogoenergetyczna

      7. Dieta o zwiększonej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych

      8. Dieta bogatobiałkowa

      9. Dieta łatwostrawna niskobiałkowa

      10. Dieta z ograniczeniem cukrów prostych

    4. Omówienie wybranych diet alternatywnych

    5. Żywność funkcjonalna, nutraceutyki i superfoods - znaczenie w żywieniu

    6. Zasady planowania jadłospisów oraz modyfikacje jakie należy poczynić planując jadłospisy dla diet leczniczych

    7. Podsumowanie sesja 1

  3. SESJA 2

    1. Metody oceny stanu odżywienia i sposobu żywienia

    2. Postępowanie dietetyczne w wybranych chorobach układu krążenia

    3. Postępowanie dietetyczne w wybranych chorobach przewodu pokarmowego

    4. Postępowanie dietetyczne w cukrzycy

    5. Postępowanie dietetyczne w otyłości i nadwadze

    6. Podsumowanie sesja 2

  4. SESJA 3

    1. Dietetyka sportowa

    2. Zasady prawidłowego żywienia osób w wieku starszym w aspekcie profilaktyki nadwagi i otyłości

    3. Podsumowanie sesja 3

  5. SESJA 4

    1. Żywienie kobiet w ciąży i karmiących

    2. Żywienie dzieci

    3. Podsumowanie sesja 4

  6. SESJA 5

    1. Edukacja żywieniowa

    2. Podsumowanie sesja 5

Brak komentarzy

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Teachers