
Wyróżniony
KURS DIETETYKI I STOPNIA
Sesje
wstęp
SESJA 1
Podstawy żywienia człowieka
Białka
Tłuszcze
Węglowodany
Woda
Witaminy
Minerały i ich znaczenie
Przemiana materii i wydatek energetyczny
Klasyfikacja i charakterystyka diet
Dieta podstawowa
Dieta bogatoresztkowa
Dieta łatwostrawna
Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu
Dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego
Dieta ubogoenergetyczna
Dieta o zwiększonej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych
Dieta bogatobiałkowa
Dieta łatwostrawna niskobiałkowa
Dieta z ograniczeniem cukrów prostych
Omówienie wybranych diet alternatywnych
Żywność funkcjonalna, nutraceutyki i superfoods - znaczenie w żywieniu
Zasady planowania jadłospisów oraz modyfikacje jakie należy poczynić planując jadłospisy dla diet leczniczych
Podsumowanie sesja 1
SESJA 2
Metody oceny stanu odżywienia i sposobu żywienia
Postępowanie dietetyczne w wybranych chorobach układu krążenia
Postępowanie dietetyczne w wybranych chorobach przewodu pokarmowego
Postępowanie dietetyczne w cukrzycy
Postępowanie dietetyczne w otyłości i nadwadze
Podsumowanie sesja 2
SESJA 3
Dietetyka sportowa
Zasady prawidłowego żywienia osób w wieku starszym w aspekcie profilaktyki nadwagi i otyłości
Podsumowanie sesja 3
SESJA 4
Żywienie kobiet w ciąży i karmiących
Żywienie dzieci
Podsumowanie sesja 4
SESJA 5
Edukacja żywieniowa
Podsumowanie sesja 5

Brak komentarzy